4e editie Lichtjes in het donker 2016

4e editie Lichtjes in het donker 2016

with Geen reacties

ALPHEN AAN DEN RIJN – Zaterdag 5 november werd er op de Oosterbegraafplaats in Alphen aan den Rijn op een bijzondere manier stil gestaan bij overledenen. Dat gebeurde tijdens Lichtjes in het donker.

Dit jaar werd het evenement voor de vierde keer georganiseerd. De avond begon om 19.00 uur. Vorig jaar waren zo’n 2000 mensen aanwezig op de avond.

Balletschool Ellen Oosterhoff verzorgde de opening waarna burgemeester Liesbeth Spies de officiële opening deed met een welkomstwoord. ‘Hoeveel mensen we verwachten is lastig te voorspellen in verband met de weersomstandigheden. Er is regen voorspeld, dus je weet niet goed waar je van uit moet gaan. Ik verwacht weer rond de 2000 mensen’, aldus organisator Marieke Hegeman.

Eerder deze maand, op 1 en 2 november, gedenken de katholieken hun doden tijdens Allerheiligen en Allerzielen. Voor andere geloven en niet-gelovigen is de eerste zaterdag in november het alternatief. 

In totaal zo’n 75 vrijwillige medewerkers liepen rond op de avond die een luisterend oor kunnen bieden aan bezoekers om ervaringen, verhalen en vragen aan te horen. Ze zijn te herkennen aan een lichtgevend rood hartje. ‘We hebben een heel team aan vrijwilligers die herkenbaar zijn aan een rood hartje. Die kunnen aangesproken. Daar is toch wel behoefte aan.’ Hegeman: ‘We hebben een aantal koren die komt zingen. We hebben ook een klein blazersensemble, een lichtjeslabirint en ook voor de kinderen hebben we activiteiten.’

Lichtjes in het donker wordt al jaren druk bezocht. Mensen zijn blij met het initiatief. ‘Bezoekers vinden het heel fijn dat die avond er is. Sommige mensen komen één keer en vinden het dan goed en anderen zijn elke keer van de partij, als een soort ritueel. Heel verschillend wat de mensen gebruiken op zo’n avond, maar iedereen haalt er veel voldoening in. Iedereen gebruikt het naar eigen inzicht’, besluit Hegeman.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”20″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”50″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavoorstelling tonen]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.