Monument voor omgekomen Canadese vliegers Tweede Wereldoorlog

Monument voor omgekomen Canadese vliegers Tweede Wereldoorlog

with Geen reacties

ALPHEN AAN DEN RIJN – Woensdagmiddag 13 juni is een informatiebord en een monument in winkelcentrum De Herenhof onthuld. Het is een artistieke expressie om de geschiedenis van deze plek zichtbaar te maken, gerealiseerd met  een subsidie van het Erfgoedfonds. De herinneringsbank is door kunstenaar Joost Zwanenburg passend beschilderd met een afbeelding van de Handley Page Halifax.

Nu bijna 74 jaar later is er een herinneringsplek. Een grote wens van Alphenaar Gerrit Vos. Hij zag op 13-jarige leeftijd het toestel in de nacht van 16 op 17 juni 1944 neerstorten. Dankzij subsidie en de inzet van enkele geïnteresseerden, die achtergrond informatie verzamelde worden de zeven bemanningsleden nu herdacht.  Zij zijn na de oorlog begraven op het oorlogsveld in Leusden.

De Geschiedenis

Op 22,45 uur vertrokken de bommenwerpers van 434 Squadron van hun vliegbasis uit Croft, Yorkshire de Halifax bommenwerper om de synthetische oliefabriek aan te vallen in Duitsland. In totaal vertrekken 321 vliegtuigen van verschillende locaties in Engeland om deel te nemen aan deze aanval die de naam ‘Sterkrade’ meekreeg. Zware bewolking in de omgeving van Oberhausen bedekte het doelwit en de meeste bombardementen lagen verspreid over een groot gebied. Er werd heel weinig schade aangericht aan de oliecentrale, maar 21 Duitsers en 6 buitenlanders werden gedood met 18 huizen verwoest in de buurt.

Halifax MZ297 WL-Z, die vloog voor 434 Squadron ‘Blue Nose’ werd neergeschoten door Hptm. Heinz-Wolfgang Schnaufer van Stab IV./NJG1 met gevechten die plaatsvinden op 4.000 mtr om 01.54 uur. Hptm. Schnaufer (al een aas op dit moment met een ongeloofwaardige 79 kills) overleefde de oorlog maar werd tijdens een auto-ongeluk in 1950 in Frankrijk gedood. (Totaal van 121 nachtmoorden). Het getroffen vliegtuig kwam brandend naar beneden net buiten het dorpje Alphen aan den Rijn. Het klapte tegen een dijk te pletter, alle zeven de bemanningsleden komen hierbij om het leven. Dit waren piloot Earl Stewart Dwyer (22), Flight Engineer John Henry Bolton (28), Navigator Stenley Keith Kaiser (25), Air Bomber James Cornwallis Lummis (?), Air Gunner Arthur Robert Moorby (22), Air Gunner Thomas Duncan Turner (29) en Air Gunner Norman Erick Moore (31) De vliegers zijn na de oorlog ten rustte gelegd op het militaire begraafplaats der Canadese Strijdkrachten in Amersfoort (Oud Leusden).

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.