Nieuw Elan met 10 zetels grote winnaar gemeenteraads verkiezing Alphen

Nieuw Elan met 10 zetels grote winnaar gemeenteraads verkiezing Alphen

with Geen reacties

ALPHEN AAN DEN RIJN – Nieuw Elan is met afstand de grootste partij geworden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn. De partij van lijsttrekker André de Jeu komt uit op tien zetels. Bij de vorige verkiezingen had Nieuw Elan er nog zes. 

Op plek twee eindigt VVD (zes zetels) en op plek drie CDA (zes zetels). VVD krijgt er een zetel bij, CDA verliest er één. Naast Nieuw Elan is GroenLinks een grote winnaar: van drie naar zes zetels. Tot de verliezers behoren D66, SP, PvdA, ChristenUnie en SGP. RijnGouweLokaal en Beter Alphen behouden allebei hun zetel en keren terug in de Alphense gemeenteraad.

Lijsttrekker André de Jeu en zijn achterban waren aanwezig in De Zaak aan het Rijnplein in Alphen en keken daar naar de uitslagen zoals die inde loop van de avond binnenkwamen. Aan het einde van de avond verplaatsen ze zich richting het Stadskantoor. De opkomst was 56,3 procent.

Iedere gemeenteraadsverkiezing kent winnaars en verliezers, wat leidde tot wisselende reacties. 

‘Bizar hè, tien zetels!’, glundert Nieuw Elan-lijsttrekker André de Jeu. ‘Ik had gehoopt op zeven zetels, maar het zijn er zes geworden’, zegt wethouder Kees van Velzen (CDA), die met name – net zoals iedereen – verrast is over de grote overmacht waarmee Nieuw Elan de grootste is geworden. ‘Ongetwijfeld hebben we meegelift met het landelijke effect van VVD. Maar ook onze lokale standpunten zullen hebben meegeteld’, vermoedt Anouk Noordermeer (VVD). VVD klimt naar zes.

Door het dolle heen is René Driesen. Zijn GroenLinks is van drie naar vijf zetels gegaan. ‘Ik had gerekend op vier en zou teleurgesteld geweest met drie. Nu zijn het er vijf!’ PvdA wordt gehalveerd in zetels. ‘De gifbeker is nog niet leeg’, concludeert lijsttrekker Bernadette Wolters. ChristenUnie en SGP hadden beiden gerekend op hetzelfde aantal zetels, maar zakken vanwege de verhoogde kiesdrempel er één. ‘Wel meer stemmen dan in, maar niet genoeg’, aldus Michel du Chatinier.

Een andere grote verliezer is D66: terug naar drie zetels. ‘We blijven met drie zetels een van de grotere fracties in de gemeenteraad. We gaan er alles uithalen wat er in zit’, zegt Inge Prins. ‘Moeilijk dit…’, vindt Hans van Kuijk (SGP). Ook SP is een verliezer: van drie naar twee zetels en minder stemmen dan PvdA. En Ank de Groot (RijnGouweLokaal) en Wil Verschuur (Beter Alphen), zij hebben hun zetel weer behaald. ‘Daar ben ik best trots op’, aldus Verschuur. (Studio Alphen)

Voorlopige uitslag:
Nieuw Elan: 10 zetels (+4)
VVD: 6 zetels (+1)
CDA: 6 zetels (-1)
GroenLinks: 5 zetels (+3)
D66: 3 zetels (-1)
SP: 2 zetels (-1)
PvdA: 2 zetels (-1)
ChristenUnie: 2 zetels (-1)
Beter Alphen: 1 zetel (0)
SGP: 1 zetel (-1)
RijnGouweLokaal: 1 zetel (0)

Onderstaande foto’s zijn als PRINT of DOWNLOAD verkrijgbaar via onze webshop en OYPOKlik hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.