Romeinen nemen bezit van Alphen

Romeinen nemen bezit van Alphen

with Geen reacties

ALPHEN AAN DEN RIJN РHet centrum van Alphen aan den Rijn waant zich dit weekend in de Romeinse tijd. Romeinse soldaten marcheren zaterdag en zondag door de winkelstraten en geven verschillende demonstraties. Muzikanten van Holland Historie maken muziek uit de Romeinse tijd en gladiatrixen nemen het tegen elkaar op in de arena. Op een ambachtenmarkt zijn onder andere Romeinse jams, scrubzout en boekenleggers van papyrus te koop.

Geschiedenis:

In de Romeinse tijd was de loop van de Rijn in de Lage Landen decennia lang een zwaar bevochten grensgebied waar veel legereenheden waren gestationeerd. In het jaar 12 na Chr. accepteerde generaal Tiberius, later keizer, de zuidelijke oever van de Rijn als noordelijke grens van het Romeinse Rijk (Limes) en vanaf de regering van de Romeinse keizer Caligula (37 – 41 na Chr.) werden langs de Rijn versterkte legerplaatsen met burgernederzettingen gebouwd om deze grens te consolideren. De eerste burgers waren deels afkomstig uit door de Romeinen verslagen stammen, deels waren het Germanen die hun voordeel zagen in samenwerking met de nieuwe heersers.

Op de plek waar nu het nieuwgebouwde centrum van Alphen aan den Rijn Hoge Zijde is, tegenover de monding van riviertje de Aar in de Rijn, stond verdedigingsfort (Latijn: castellum) Albaniana, met manschapsbarakken, werkplaatsen (fabrica), haardplaatsen, graanschuur, badhuis, straten, waterputten, grachten, wachttorens, verdedigingswal, rivierbeschoeiing en kades. De bouw moet zijn begonnen in het jaar 40, waarmee het een van de oudste Romeinse forten aan de Rijn was.

Het Romeins Weekend is zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Van het Rijnplein tot het Thorbeckeplein, van de Van Mandersloostraat tot de Van Boetzelaerstraat en van de Julianastraat tot winkelcentrum Aarhof, overal kom je dit weekend Romeinen tegen. Bezoekers kunnen verder over de Oude Rijn varen op een 25 meter lang Romeins schip.

Het Romeins Weekend is een eerbetoon aan het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.(Studio Alphen)

Onderstaande foto’s zijn als PRINT of DOWNLOAD verkrijgbaar via onze webshop en OYPO – Klik hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.