ZWAMMERDAM 1672! HERLEEFT IN TONEELSTUK

ZWAMMERDAM – Op vier verschillende locaties speelde in Zwammerdam de bloederige geschiedenis van de Hollandse oorlog opnieuw plaats. 

Een groep amateurtoneelspelers nam de toeschouwers mee naar het Zwammerdam van 350 jaar geleden. De Hollandse Oorlog, waarin Franse troepen door ons land trekken en een spoor van vernieling achterlaten. Ook het dorp aan de Oude Rijn krijgt het daarbij flink te verduren.

Bekende Dammenaren
Hans van Hechten (75) – bekend als SRV-man in de tv-serie Flodder – uit Haarlem neemt als regisseur en schrijver van het stuk zelf ook een kleine bijrol voor zijn rekening, namelijk die van Franse soldaat. Typerend voor het dorp is dat enkele ‘bekende Dammenaren’ bij de voorstelling zijn betrokken. Zo speelt de plaatselijke predikant Anne Post een boer en zingt Eveline Prins (voorzitter van Belangenvereniging Zwammerdam) mee in het begeleidende koor.

Verder is de al genoemde Mark Vermeulen actief als gemeenteraadslid voor de Alphense fractie van het CDA. Hij denkt dat niet veel mensen op de hoogte zijn van alle gruwelijkheden die zich in 1672 hebben afgespeeld. Dat vermoeden wordt in elk geval onderschreven door Marjolein van der Steen uit buurdorp Bodegraven, die in de voorstelling als boerin door het leven gaat. ‘Ik wist niet dat er zoveel gebouwen en dingen zijn platgebrand’, zegt ze.

Schuilkerk en dorpsplein
Van de gewelddadige gebeurtenissen uit het verleden kan ze zich ook geen voorstelling maken. ‘Onbegrijpelijk gewoon. Ook omdat het een heel andere tijd was. Nu leven we in een enorm ontwikkelde wereld.’ Martin Boer, die als Ruige Lindert (de slechterik) haar hardhandig aanpakt en verrot scheldt, voegt eraan toe: ‘Het is natuurlijk van alle tijden. Je hebt het nu met de oorlog in Oekraïne, vroeger had je hetzelfde met de Romeinen.’

Om het geheel zo levendig mogelijk te maken, wordt de voorstelling op een viertal verschillende plekken gespeeld. Zo staat (een deel van) het gezelschap in de schuilkerk van Zwammerdam uit 1936 en in een bijgebouw ernaast, maar ook in de buitenlucht, bij de polderdijk en aan het dorpsplein. Op laatstgenoemde locatie worden de acteurs en medewerkers na hun laatste van in totaal vijf optredens getrakteerd op een staande ovatie. (Studio Alphen/JVM)

DOWNLOADEN OF FOTO’s AFDRUKKEN VERTROUWD VIA OYPO!
https://www.oypo.nl/07A6DC3AD00B8380