Muziek en lichtspektakel start jubileum jaar Adventskerk

ALPHEN AAN DEN RIJN – Donderdagavond waren tientallen Alphenaren naar het plein voor de Adventskerk gekomen om mee te genieten van de start van het jubileum jaar van de jarige Adventskerk in Alphen met een evenement ‘Keys of Light’. 

Met een interactieve piano-installatie konden muziekliefhebbers zijn of haar muziek ten gehoren brengen waardoor de kerk op kleurrijke wijze werd verlicht op de maat van de muziek. Burgemeester Liesbeth Spies verrichte de opening van het evenement samen met Safae Ahannay, de de nieuwe kinderburgemeester die een ingestudeerd klein piano stuk ten gehoren bracht. 

Geschiedenis

De Adventskerk van Alphen aan den Rijn werd op 7 april 1916 verwoest door een felle brand. Een vergissing van Karel van Helden, leerling loodgieter van loodgieter H. Baarslag, veroorzaakte tijdens werkzaamheden op het dak de brand. Alleen de zwart geblakerde muren stonden nog overeind. In de periode 1920-1922 werd een nieuwe en moderne kerk op de plaats van de afgebrande kerk gebouwd. Deze werd op 13 juli 1922 in gebruik genomen. 

Op 21 juni 1920 wordt de fundering aanbesteed en voor fl. 36.900,- gegund aan J. Vonk en S. de Jeu. De fundering moet voor het einde van het jaar klaar zijn. In het najaar zal een openbare aanbesteding voor het gebouw plaatsvinden. Er komen negen inschrijvingen. Bij alle inschrijvers is er een tekort aan gelden om het gebouw te zetten. Van alles wordt in het werk gesteld om de nodige gelden bijeen te brengen. Uiteindelijk wordt op 26 februari 1921 de opbouw van de kerk aan de aannemers J. Gesman en H. Turkenburg gegund. Op 11 april 1921 legt ds. Veldhoen de eerste steen. De kerk met een maximum van 1.200 zitplaatsen herrijst uit de as van haar voorganger. 

Vanaf juli 1922 kan er weer worden gekerkt, maar er is nog geen orgel. Bij de firma G.F. Steinmeyer in Duitsland wordt een orgel besteld, dat op 24 januari 1923 wordt overgedragen aan de Hervormde gemeente en wordt ingewijd door dr. Wagenaar. Op 2 april 1924 luiden de kerkklokken voor het eerst.

Feestelijk programma

De start vindt in februari plaats met een spectaculaire lichtshow rond het kerkgebouw. In maart staat een concert gepland met onder meer het Jostiband orkest en Trijntje Oosterhuis. Verder een expositie, zijn er rondleidingen, orgelconcerten en een gospelconcert aan het eind van het jaar met Berget Lewis. 

‘Keys of Light’ zal tot zaterdag worden gehouden vanaf 19.00 uur en mag onder huidige coronavoorwaarden georganiseerd worden. Veel belangstellenden stonden voor het plein te genieten van het lichtspektakel en de diverse muziek stukken die door verschillende mense werd gespeeld.